Vraag
Gepost op: 3 november 2017Slechte smaak solubilisaat Vitamine E met Tween: welke smaakstof?
Antwoord
Belangrijke opmerkingen zijn er niet te maken over uw samenstelling. Het troebel worden na toevoeging van de kaliumsorbaatoplossing zou niet mogen . U spreekt van oplossen in een "deel van water" en druppelgewijs toevoegen. Terwijl ik bij de bereiding van Vitamine A drank in het Formularium Nederlandse Apothekers lees "mengen met kaliumsorbaatoplossing in één keer " . Nu de helderheid van de oplossing is niet essentieel .
Het zwaartepunt ligt op de smaak daar de oplossing moet kunnen worden ingenomen. Ik wil u geen derde keer doen herbeginnen maar ik las dat misschien banaan een betere smaak zou geven.
Ik zou dus afstappen van het solubiliseren omdat het niet zeker is dat het gebruik van bv cremophor EL geen slechte smaak geeft. Ik lees het tegendeel.
Misschien moeten we denken aan de bereidng van een emulsie waarbij we geen Tween 80 gebruiken.
Ik zou u , als uitgangspunt voor uw bereiding, deze samenstelling willen voorstellen, die ik in een formularium vond. Let op de hoeveelheden ondermeer van Vit E
Tocopherolacetat
|
10,0
|
g
|
|
Methylcellulose mV
|
1,0
|
g
|
|
Glycerol
|
3,0
|
g
|
|
Kaliumsorbaat
|
0,14
|
g
|
|
Watervrij citroenzuur
|
0,07
|
g
|
|
Gezuiverd water
|
ad 100,0
|
ml
|
Deze formule werd niet gevalideerd en gezien opgegeven wordt dat de oplossing voor de staalname opgeschud moet worden , vermoed ik dat deze emulsie niet stabiel is. De oliefase is aan de lage kant . We zouden ze kunnen vergroten met 10 of 20 lml Miglyol maar zou het niet beter zijn het eenvoudig te houden teneinde geen smaakproblemen te creëren ? Ook is misschien de hoeveelheid methylcellulose niet geoptimaliseerd . De oplossing moet bewaard worden in de koelkast.
U kan dus deze emulsie aanpassen aan uw voorschrift.
Wat de smaak betreft , we hebben op zijn minst geen polysorbaat 80 ! u kan proeven en oordelen of de toevoeging van een aroma noodzakelijk of wenselijk is. En het welk ?