Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 2 februari 2017

Verschil in textuur van dermatologisch preparaat bij gebruik van melkzuur of van melkzuur racemisch.

formule : melkzuur dl 6.6 g, propyleenglycol 80.7,glycerine 38,Lanette N 7.5 g,zoete amandelolie 7.5 g.PEG 400 ad 150 ml; Op aanraden van een collega cetomacrogol 1000 1,5 gram toegevoegd om een stabiel preparaat te krijgen Heb de bereiding 2 x gemaakt 1 x met melkzuur en 1 x met melkzuur dl . Kreeg 2x totaal verschillend eindproduct. 1ste keer meer gelijkend op een crème; 2de x meer op een zalf.

Antwoord

Melkzuur is een optisch actief molecuul en bestaat uiteraard als d en l vorm + racemisch mengsel

 

Gegevens uit de Europese Farmacopee

1 Lactique (acide)

DÉFINITION
Mélange d’acide 2-hydroxypropanoïque, de ses produits de condensation tels que l’acide lactoyllactique et les acides polylactiques, et d’eau. L’équilibre entre l’acide lactique et les acides polylactiques dépend de la concentration et de la température. Le plus souvent, l’acide lactique est présent sous forme de racémate (acide (RS)-lactique).
Teneur : 88,0 pour cent m/m à 92,0 pour cent m/m de C3H6O3.
 
2  (S)-Lactique (acide)
 
DÉFINITION
Mélange d’acide (S)-2-hydroxypropanoïque, de ses produits de condensation tels que l’acide lactoyllactique et les acides polylactiques, et d’eau. L’équilibre entre l’acide lactique et les acides polylactiques dépend de la concentration et de la température.
Teneur : 88,0 pour cent m/m à 92,0 pour cent m/m de C3H6O3, dont au minimum 95,0 pour cent sous forme d’énantiomère (S).
 
Dus ik veronderstel dat een van uw flessen melkzuur  N° 1  (racemisch) is en de andere N°2 (S of linksdraaiend) 
 
En zie nu eens het verschil in smeltpunt !!
 
Gegevens uit Wikepedia 

Melting point

L: 53 °C

D: 53 °C

D/L: 16.8 °C

 
De oorspronkelijke formule schijnt geen stabiel preparaat te gven . U hebt heel veel vloeibare fase en slechts 7,5 g Lanette N . Stabilisatie was ook mogelijk door Lanette N te verhogen tot 10 g of eventueel gebruik te maken van PEG 1500 ipv PEG 400. 
 
Uw vraag was een uitdaging maar ik merk op dat in de samenstelling melkzuur dl (racemisch) vermeld staat