Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 14 juni 2017

Hoe kan je L-arginine verwerken in een siroop?

Gehandicapt kind neemt 500mg L-arginine per dag tegen koortsopstoten. We hebben eerst voor de patiënt gelulen gemaakt (zeer lastig om in te nemen voor het kindje) maar zijn dan overgeschakeld naar siroop vorm. Maar het kind begint systematisch te kokhalzen als de siroop nog maar in de buurt van de mond wordt gebracht. Moeder heeft geprobeerd om gelule te openen en op te lossen in beetje grenadine siroop. Toedienen aan het kind lukt wel , maar de grenadine kleurt onmiddellijk zwart na toevoegen van L-arginine. Mama heeft schrik dat dit oxidatie-reactie is en vraagt zich af of dit schadelijk is . Iemand enig idee welke reactie dit kan zijn en of de L-arginine nog werkzaam is of hoe die degelijk verwerkt kan worden.

Antwoord

Een verklaring geven aan de verkleuring met grenadine is zeer moeilijk omdat we meestal te doen hebben met een zeer complex systeem van allerhande chemische verbindingen.

Aan een Duitse universiteit werd een thesis gemaakt over de toediening van arginine. Het is duidelijk dat de voorkeur wordt gegeven aan vaste vormen zoals bv ook granulaat , pellets...

Granulaat bereiden in de apotheek is een niet onmogelijke bewerking maar vereist wel een beetje ervaring en bepaalde uitrusting. Niet zo gesofisticeerd ( een niet te fijne zeef) maar meestal niet aanwezig in de apotheek. In de keuken ? 

Er bestaat ook de mogelijkheid een oplossing te bereiden . In de thesis wordt geopteerd voor een 10 % arginine HCl oplossing. Diverse samenstellingen werden uitgetest . De volgende werd uiteindelijk naar voren geschoven ;  arginine HCl 10 % , Na2EDTA 0,1 % , sucralose 0,05 % , kersensiroop 10 %  , honing 5 % , banaanaroma 0,02 % en water tot 100 ml. 

De pH van de oplossing wordt ingesteld op 6,5.

Andere hulpstoffen , die nog in aanmerking zouden kunnen komen, zijn : appelsienaroma (misschien oranjebloesem ? ; kan ook oranjeschil zijn als de oplossing bitter smaakt)

Kan sucralose  ( 200 à 300 x suiker) vervangen worden door een ander zoetmiddel als Na saccharine  of aspartaam ?? We moeten onverenigbaarheden + tegen - vermijden en bijgevolg geven we de voorkeur aan aspartaam ( 150 X suiker)   

Sucralose heeft het grote voordeel niet ionogeen te zijn . Maar misschien is ook gewoon suikerstroop  of sorbitol 70 % niet - kristalliseerbaar bv voor 50 %   bruikbaar ? 

Bewaren in de koelkast