Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 4 juni 2018

Zijn cetyl- en cetomacrogolcrème geschikt voor erythromycine ?

De gegevens , die hierover in de tabellen van diverse firma's terug zijn te vinden, zijn niet altijd eensluidend. Persoonlijk zie ik geen onverenigbaarheid

Antwoord

Er is inderdaad niet onmiddellijk een klassieke onverenigbaarheid van het type anionisch-kationisch of fenol - polyoxyethyleenketen zichtbaar. Daar erythromycine niet volledig onoplosbaar is in water zal de waterfase van uw crème een oplossing zijn verzadigd aan erythromycine. Deze oplossing heeft een pH tussen 8,5 en 10 welke ongunstig is voor de stabiliteit van erythromycine. Immers de pH van maximale stabiliteit situeert zich bij+/- 8 . Om de pH te verlagen gebruiken we 0,5 % citroenzuuroplossing . 

Onderstaande tabel geeft de waarden van de diverse grondstoffen, die gebruikt kunnen worden voor de bereiding van een erythromycine-crème met cetyl- of ongebufferde cetomacrogolcrème. De gebufferde cetomacrogolcrème komt niet in aanmerking ! 

 

Erythromycine 1 %

Erythromycine 2 %

Erythromycine 4 %

 

 

Erythromycine 1,1 g Erythromycine  2,2 g Erythromycine  4,4 g

Neutrale olie

1 g

2 g

4 g

Citroenzuuroploosing  0,5 %

8,0 g

12,0 g

14,0 g

Crèmebasis  tot

100 g

100 g

100 g

Bereidingsmethode

Tareer een rondbodemschaal of lichte mortier met stamper en noteer het tarragewicht (T)

De erythromycine wordt verwreven met de neutrale olie tot een homogene pasta waarbij een gedeelte van de crèmebasis wordt gemengd. Vervolgens wordt de citroenzuuroplossing geleidelijk onder roeren toegevoegd.

Plaats de recipiënt met stamper op de balans en breng op gewicht (T + 100) met de rest van de crèmebasis en meng tot homogeen. Verpak. 

Nota : erythromycine wordt om stabiliteitsredenen met 10 % overgedoseerd (zie TMF)