Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 20 februari 2019

Calciumlactaatstroop bereiden voor een kind van 1 jaar volgens de opgegeven samenstelling lukt niet.

R/ melkzuur 27g ; CaCO3 15g ; oranjeschilstroop 40g ; aqua 100ml ; frambozenstroop ad 200ml. 2 x per dag 10 ml Na telefonisch contact met de kinderarts moesten wij de oranjeschilstroop weglaten daar sterke oranjeschiltinctuur (bevat alcohol) gebruikt wordt voor de bereiding van deze stroop. . Maar wij vermoeden dat deze tinctuur toch een functie heeft in de stabiliteit van de bereiding, want na het maken zonder deze tinctuur verkrijgen wij een harde klomp.

Antwoord

Indien we de berekening maken volgens de vergelijking dat 1 mol (90 g) melkzuur reageert met 1 mol calciumcarbonaat (100 g) ter vorming van 1 mol Ca lactaat (218 g) dan geeft 15 g CaCO3 32,7 g Ca lactaat.  

De oplosbaarheid in water van Ca lactaat = 48 g/l  of 9,6 g / 200 ml .

Als we ervan uitgaan , dat wegens de grote dosis aan Ca lactaat , de hoeveelheden van melkzuur en CaCO3 bedoeld zijn voor 1 l dan wordt per 200 ml de hoeveelheid  CaCO3 = 3 g  en de hoeveelheid melkzuur 2,7 g .  Deze geeft dan 6,54 g Ca lactaat per 200 ml, een hoeveelheid lager dan de maximale oplosbaarheid.

Een vergelijkbare stroop " de fosfolactaat siroop PB V " bevat 5 g calciumlactaat per 200 g stroop ( = 150 ml) . 

Een onbekende blijft de invloed van de aard van de gebruikte frambozenstroop. Men kan kiezen voor deze bereiding tussen framboos vloeibaar extract, of frambozenaroma fantaisie of gebruik van frambozensiroop fantaisie of natuurlijk. Men kan niet uitsluiten dat al deze verschillende grondstoffen dezelfde pH geven aan het eindproduct ??