Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Een loco Actifed siroop met een eigenaardig probleem

Samenstelling : codeïnefosfaat 400mg , pseudo-efedrine HCl 1200mg ,triprolidine 80mg ,Na citraat 300mg aqua purif 20 ml, guaifenesin 4g , ethanol 94 ° 25g, vanillinne 200mg, ethanol 94°; 5ml , sirupus sorbitoli 70% NF6 ad 200cc
Wat is nu het probleem? Na enige tijd verkleurt deze siroop roze en de kleur neemt met de tijd toe in intensiteit: Mijn eerste idee was dat het om een oxidatiereactie moest gaan en voegde daarom 1 g ascrobinezuur toe aan de bereiding. De siroop verkleurde niet meer roze maar geel! Ook verdonkerde de kleur met de tijd. De siroop werd ook bereid met citroenzuur in plaats van met natriumcitraat. Dit gaf een opmerkelijk resultaat: de siroop bleef een maand helder en begon slechts na een volle maand een hele lichte gele verkleuring te vertonen. De verkleuring nam ook toe in intensiteit maar nooit zo donker als deze van hierboven. De combinatie van citroenzuur met het ascorbinezuur als anti-oxidans gaf een felle geelverkleuring.
We beschikten over een tweede formule waarbij geen sorbitolsiroop gebruikt werd maar hydroxyethylcellulose (500 mg), glycerol (100 g) en aqua conservans ad 200 cc. Hier werd ook een fles met en één zonder ascorbinezuur bereid: opnieuw respectievelijk een intense roze en een intense gele verkleuring. De verkleuring trad sneller op in vergelijking met de actifed op basis van sorbitolsiroop.
Wat zou de oorzaak kunnen zijn van deze verkleuring en hoe kunnen we dit probleem het best verhelpen?

Antwoord

Er zijn in de samenstelling meerdere bestanddelen, die kunnen ontbinden en aanleiding geven tot verkleuring: tripolidine, guaifenesin en vanilline. Laat ons beginnen met het eerste.

Stability of triprolidine hydrochloride in liquid dosage form
Many factors was found to affect the stability of triprolidine HCl in liquid dosage form like temperature, water, pH, UV light, and some excipients. Triprolidine HCl was found to be unstable in water and followed first order kinetics. UV light was found to affect aggressively the stability of triprolidine HCl ,but its degradation at pH 2 is much slower than that at pH 8. The pH-rate profile for the degradation of triprolidine HCl was found to exhibit a bell shape with base catalysis portion above pH 7.0 but this portion was not found in the presence of 60% Sucrose which lowered the degradation rate at pH above 8.0, but increased it at pH 5, 6, and 7 aggressively. Maximum stability of triprolidine HCl was found to occur at acidic medium of pH less than 3.0. Some excipients studied was found to stabilize triprolidine HCl solution, like sorbitol, mannitol, glycerin, and aspartame due to water structure enhancement, others was found to have no effect on the stability of triprolidine HCl like sodium saccharine and propyleneglycol, while others like glucose and to a higher extent polyethyleneglycol 400 were found to increase the degradation rate of triprolidine HCl . Sucrose at low concentration, below 5% was found to stabilize triprolidine HCl in water, while at concentration higher than 10%, it was found to increase the degradation rate. The rate of degradation of triprolidine HCl in commercial grade sucrose was much higher than that in analytical grade sucrose due to the presence of some impurities. Generally any substance that may enhance water structure will improve the stability of triprolidine HCl in water. In addition triprolidine HCl has two nitrogen atoms that are subjected to be ionized or unionized, at pH conditions where these two atoms were found in the ionized form maximum stability of triprolidine HCl was achieved.

Guaifenesin of glycerylguaiacolaat (3-(2-methoxyfenoxy)-1,2-propaaandiol) kan ook hydrolyseren en dan komt een fenolfunctie vrij die oxideerbaar is. Zowel de hydrolyse als de oxidatie zullen trager verlopen in licht zuur midden. We moeten er voor zorgen dat het midden licht zuur is.

Er zijn een paar essentiële verschillen tussen uw samenstelling en deze opgegeven voor Actifed siroop, oude formule. Het commercieel product bevat geen Nacitraat en ook geen ethanol. Dit laatste is vermoedelijk niet hinderlijk en kan de rol overnemen van methylhydroxybenzoaat aanwezig in het merkproduct. Nacitraat moet uit de formule worden geschrapt. Eventueel kan je een kleine hoeveelheid citroenzuur toevoegen. Ik zou nooit meer dan 100mg toevoegen! Ook het toegevoegde water kan worden geschrapt en alhoewel het merkproduct saccharose bevat toch zou ik sorbitol 70% gebruiken, rekeninghoudend met de tekst hierboven.

Op basis van uw ervaringen treft het mij dat Actifed siroop gekleurd is met oranjegeel S. Dit laat toe een minimale ontbinding en verkleuring van het preparaat te camoufleren. Hiermede bedoel ik niet dat Actifed siroop niet over de aangekondigde stabiliteit beschikt. Maar een minimale ontbinding (< 1%) kan leiden tot een lichte verkleuring, die de gebruiker nutteloos alarmeert.