Vraag
Gepost op: 6 maart 2013Een loco-vervanging van VOLUMEN?
Wij willen we een bereiding maken met locust bean gum (LBG) 0.2% en sorbitol 2% w/v. Heeft iemand hier ervaring mee qua formule, stabiliteit en eventuele smaakcorrigens? Waar bestellen jullie LBG?
Antwoord
VOLUMEN bevat 0.2% LBG en 2.5% mannitol. Mannitol onderscheidt zich toch van sorbitol wegens zijn hogere hygroscopische eigenschappen. Ik vermoed dat mannitol ook meer en sterker water bindt. Het is beschikbaar als grondstof op de Belgische markt. Daarentegen is LBG als geregistreerde grondstof niet beschikbaar. Het polymeer dat er het dichtst bijstaat is guar gom. Er is enkel een verschil in de verhouding galactose tot mannose. Het enige probleem is de concentratie vinden, die equivalent is met 0.2% LBG. Daar ik vermoed dat jullie geen VOLUMEN in voorraad hebben raad ik u aan een monster LBG aan te vragen bij Cargill Europe BVBA, Bedrijvenlaan 9, B-2800 Mechelen, Tel: +32 (0)15 400 411. De producent van VOLUMEN stelt dat de viscositeit gemiddeld 130 mPa.s zou moeten bedragen, gemeten met het Brookfield-apparaat (LVF 1; 30). Ik denk dat jullie een dergelijk apparaat niet bezitten. Er zijn twee oplossingen mogelijk:
- beroep doen op het laboratorium van prof. De Meester (Faculteit Farmacie, UGent) en vragen dat zij de metingen zouden doen.
- de uitlooptijd uit een pipet van een bepaald volume (10 of 20 ml) oplossing meten. Deze methode is een alternatief maar elk alternatief is minder goed.