Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 27 oktober 2014

Geomycine crème is niet meer verkrijgbaar . Is hiervoor een loco ?

Een oudere dame heeft een beenwonde en de arts schrijft geomycine creme 0,1 % voor. Maar dit product is uit de handel, enkel nog de flacons gentamcine 80mg/80ml zijn verkrijgbaar. Het meest haalbare lijkt mij is om hiermede een gel te bereiden (0,1%) . Kan ik dat bereiden zowel met carbomeer, of MC of HPC of ...met welke hulpstoffen moet ik nog rekening houden ? is het voldoende om mijn mortier en stamper te ontsmetten met ontsmettingsalcohol om zo kiemvrij mogelijk te werken ?

Antwoord

Gezien de concentratie van de oplossing waarover u beschikt = 1mg/ml hebt u geen speelruimte. Als gelvormer kan u gebruik maken van hydroxypropylcellulose (Klucel GF) , die u moet oplossen in een concentratie van 5 % in de  gentamycine-oplossing. Een tussenstof toevoegen om klontervorming te vermijden zit er niet in . U zou toch minimum 5 g glycerine nodig hebben en u hebt al een concentratievermindering door het oplossen van 5 g HPC . Maar na een zekere wachttijd zal de HPC,  langzaam onder goed roeren aan de gentamycine-oplossing toegevoegd,  waarschijnlijk oplossen. Ondertussen het bereidingsvat goed afdekken ! 

Meer mogelijkheden bieden zich aan voor de bereiding van deze gel wanneer men gebruik maakt van de gentamycine-oplossing 3mg/ml gezien dan per 100 g gel slechts 34 ml gentamycine-oplossing nodig zijn. Er blijft dan 66 ml over vor de bereiding van een gel , die dan ook afzonderlijk met behulp van warmte kan worden gesteriliseerd.  In een tweede stadium wordt verdund met de gentamycine-oplossing . 

In beide gevallen wordt de gel afgevuld in een gesteriliseerde tube. Sterilisatie van de tube is mogelijk door warmte, na inpakken van de tube in perkamentpapier. Een kookdrukpan kan als alternatief dienen voor het klassieke autoclaaf. Na sterilisatie laat men de verpakte tube drogen. De dop van de tube wordt behandeld met alcohol 70 ° 

De houdbaarheid van de gel is beperkt tot 1 maand onder bewaring in de koelkast.