Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Graag advies over de bereidingswijze van volgend recept met Salazopyrine EC:

Salazopyrine EC 25 comp van 500mg vanilline 100mg ethanol 90° 4cc Na CMC 200mg Sir simplex ad 200ml
Kan ORA-SWEET oplossing ebruikt worden ipv vanilinel/ethanol/CMC/siroop?

Antwoord

Salazopyrine bevat sulfasalazine, product dat in tegenstelling met mesalazine niet in bulk verkrijgbaar is. Dus zullen we de tabletten moeten fijnmaken eventueel met een elektrische koffiemolen. Na malen wordt het poedermengsel gezeefd om de stukjes coating te verwijderen. Ik merk op dat we gebruik kunnen maken van volgende gevalideerde formulering uit Nederland.

R/ sulfasalazine 12.5g
citroenzuur 1.2g
Na citraat 9.4g
Veegum 1.0g
Na CMC 1.0g
vanilline 100mg
ethanol 94° 4ml
nipagine 140mg
suikerstroop 60g
water tot 200ml

Veegum en CMC worden gemengd met het poedermengsel "Salazopyrine", dat afgewreven wordt met een kleine hoeveelheid vers gekookt water waarin citroenzuur en Nacitraat worden opgelost. Vervolgens wordt ethanol, waarin vanilline en nipagine opgelost werden, toegevoegd. Om af te werken dient nog suikerstroop worden toegevoegd en op volume gebracht met vers gekookt water.

Buiten tijdbesparing zie ik geen voordeel in het gebruik van Ora Sweet. U zou die kunnen gebruiken ter vervanging van de suikerstroop, indien dit geen problemen stelt voor de tussenkomst van het RIZIV? Maar we moeten ook rekening houden met het feit dat het hier gaat om een suspensie, die voor de stabiliteit van sulfasalazine ook nog dient te worden gebufferd, zo niet treedt verkleuring op na enkele dagen.

Bewaring
Bij bewaren bij kamertemperatuur was het microscopisch beeld na 3 maanden nauwelijks verschillend van dat van een vers bereide suspensie. De opschudbaarheid blijft goed. De maximale gebruikstermijn is 1 jaar.