Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Hoe vermijd ik klontervorming in de bereiding 'pasta tegen aften' NFVI


Na een paar dagen zal deze bereiding klontervorming vertonen. Wat is de oplossing van dit probleem? Ik heb iets uit deze bereiding weggelaten... maar hoe kan ik deze bereiding laten lukken zonder iets weg te laten.Let wel: de konsistentie moet wel dezelfde blijven.

Antwoord

Indien er iets dient weggelaten te worden uit de formule is het teken dat er een onverenigbaarheid in steekt. Een mogelijke reactie is deze tussen carbopol en Ca-carbonaat ter vorming van Ca-carbopol. Dus ik zou zeggen alle vloeistof vermijden en de citroenessence vervangen door een droog smaakcorrigens. Misschien niet zo gemakkelijk te verkrijgen bij de groothandel. Voor de rest zorgen dat alle bestanddelen volkomen droog zijn. Carbopol drogen idem Ca-carbonaat en een bewaring verzorgen met bescherming tegen luchtvochtigheid.