Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 17 maart 2017

houdbaarheid disulfiram suspensie met aqua conservans en sorbitol liq. ipv suikersiroop

en is de houdbaarheid te tellen vanaf de bereiding of vanaf de opening van het preparaat?

Antwoord

we moeten een onderscheid maken tussen fysische, chemische en microbiologische stabiliteit. De eerste houdt  verband met aangroei van de gesuspendeerde deeltjes en dit te wijten aan temperatuurschommelingen, die de opgeloste en onopgeloste fractie kunnen beinvloeden. Dit kan eindigen in een moeilijk opschudbare suspensie.

Vooor de chemische houdbaarheid wordt een periode van zes maanden in de literatuur vermeld.

Hoelang de suspensie microbiologisch aanvaardbaar zal zijn in een niet-geopende fles hangt af van het uitgangskiemgetal. De hygiëne, die gehanteerd wordt bij de bereiding en de verpakking van de suspensie is doorslaggevend. Alle elementen, die tussenkomen in de bereiding , moeten de grootst mogelijke zuiverheid hebben. Zowel grondstoffen (bv vers uitgekookt water) als gebruikt materiaal (mortier, stamper........) moeten grondig gereinigd en ontsmet worden.  Onder die omstandigheden zal waarschijnlijk op het einde van de chemische houdbaarheid de suspensie in een niet-geopende fles geen hoog kiemgetal hebben , daar ook bewaarmiddelen voorzien zijn. 

Deze spelen voornamelijk een rol bij gebruik dus in het geval van een geopende fles. Bewaarmiddelen zullen een abnormale groei van de bij het gebruik ingebrachte kiemen afremmmmen maar toch zou ik de gebruikstermijn beperken tot 2 maand. De gebruiksomstandigheden kunnen sterk verschillen, zodat enige matiging niet over het hoofd mag worden gezien.