Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Ik moet voor iemand regelmatig de volgende bereiding maken: IJzersulfaat.7H20 50g Glucose 60g Aqua ad 200ml


De bereiding gebeurt als volgt: alles afwegen, grootste deel water toevoegen, verwarmen onder roeren tot alles opgelost is en daarna water aanvullen tot 200ml.

Probleem is dat na een tijdje het ijzersulfaat uitkristalliseert. Bewaren bij kamertemperatuur kan dit een tijd uitstellen, maar op de duur toch neerslag. De oplosbaarheid van ijzersulfaat is 1 in 1.5 water, 1 in 0.5 kokend water.

De concentratie is vrij hoog, maar dit is een soort basisoplossing die wordt toegediend in het drinkwater à rato van 15ml per liter water. De toepassing is veterinair en door deze oplossing oraal toe te dienen kan men voorzien in de ijzerbehoefte, zonder injectie. Het optreden van een neerslag is vervelend en heeft volgens mij te maken met de temperatuur. Kan ik ergens curves terugvinden van de oplosbaarheid van ijzersulfaat bij dalende temperatuur?

Of zou ik iets kunnen toevoegen om dit te vermijden?

Antwoord

Een aantal gegevens konden worden terug gevonden waaruit conclusies volgen.

  1. Bij 10°C zou 100g verzadigde oplossing 40g ijzersulfaat 7 aq bevatten. Deze oplossing heeft een dichtheid = 1.24. Misschien eens de dichtheid van uw oplossing bepalen daar u in tegenstelling tot anderen volumetrisch werkt en veel gegevens gravimetrisch worden opgegeven.

  2. FeSO4 7aq kan kristalwater verliezen in contact met drogere lucht. Indien de grondstof minder kristalwater bevat dan bevat de oplossing meer Fe.

  3. FeSO4 7aq zou bij 38°C (voor sommigen bij 100°C) 6 mol kristalwater verliezen ter vorming van het monohydraat. Naast het mono- en septahydraat bestaan nog andere hydraten. Om dit te vermijden moet er zeer nauwlettend op de temperatuur worden gelet. Ik zou rekening houden met een limiet van 35°C bij verwarmen. En wat is de oplosbaarheid van het monohydraat ??? Niet te vinden.

  4. In contact met lucht neemt de oplossing zuurstof op en na een tijd ontstaat er een onoplosbaar basisch ijzersulfaat. Dus het water gebruikt voor de oplossing uitkoken en mocht het mogelijk zijn verzadigen met stikstof. Of nog beter stikstof sturen door de oplossing alvorens de fles te sluiten. De gebruiker op het hart drukken de fles steeds goed te sluiten en op een koele plaats (15°C) te bewaren buiten invloed van het licht.

  5. Om een neerslagvorming te vermijden wordt aangeraden suikers (dextrose 40%) en reducerende stoffen toe te voegen. Daarnaast moet de oplossing ook zuur zijn, pH = 2 à 3. Dit kan door toevoeging van citroenzuur. Dus misschien nog extra 20g glucose oplossen.

Ik veronderstel dat er verder kan worden geëxperimenteerd.