Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Probleem met volgende bereiding: Salicylzuur 0.5 gram Boorzuur 1.5 gram erythromycine base 1 gram vaseline ad 50 gram


Is er bij de volgende bereiding een probleem qua zuurtegraad? Is er zoals bij de bereiding uit het therapeutisch magistraal formularium op p315 (erythromycine en metronidazool) een overdosering van erythromcine van 10% nodig om het verlies door afbraak te compenseren?

Antwoord

Ik denk dat er een duidelijk verschil is tussen de samenstellingen met erythromycine opgenomen in het TMF en uw bereiding.U hebt een excipiëns waarin erythromycine onoplosbaar is. Dit geldt ook voor boorzuur en gedeeltelijk voor salicylzuur. In een watervrij lipofiel medium kan er niet over zuurtegraad worden gesproken.
Daar het niet gebruikelijk is een zuiver vet excipiëns te combineren met erythromycine is het moeilijk een voorspelling te doen over de stabiliteit in dit midden. Ik begrijp niet goed waarom de arts erythromycine combineert met vaseline.