Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Vraag betreffende stabiliteit ureum in zalven: Van een collega hoorde ik dat bij de bereiding van zalven die ureum bevatten deze beter niet te hoog worden opgewarmd.


In de MERCK index staat vermeld : een smeltpunt van 132.7° en bij hogere temperatuur ontbinding. De Martindale vermeld trage hydrolyse van ureum in oplossing. Is het in de praktijk dan fout de waterige fase met ureum op te warmen?

Antwoord

vb. van formule

ureum 7 gr
melkzuur 3 gr
arlacel 6 gr
vaseline 54 gr
aqua ad 100 gr

De ontbinding van ureum is bekend en is voornamelijk beschreven bij het steriliseren van oplosssingen, die ureum bevatten. Dit is vrij oude literatuur maar de feiten zijn correct. Het is echter duidelijk dat eventjes opwarmen bij 70 graden niet gelijk is aan steriliseren bij 121°C. Daarom denk ik dat er geen enkel probleem is de ureum op te lossen in de waterfase van de crème, die tot op 70°C werd verwarmd. bij 70°C lost de ureum veel sneller op daar het oplossen van ureum een endotherme reactie is. Zeer belangrijk is wel dat de ureum niet terug uitkristalliseert wegens het verdampen van een belangrijke hoeveelheid van de waterfase, gedurende de bereiding van de crème. Daarom moet de bereiding gemaakt worden in een getarreerd vat zodat het verdampte water kan worden aangevuld. Soms is de concentratie veel groter dan in het voorbeeld en wordt er ook nog een belangrijke hoeveelheid zout toegevoegd.