Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 19 mei 2016

Vragen mbt NITROFURANTOÏNE Suspensie TMF

Ik lees volgende opmerking in TMF: "Door een te krachtige menging loopt men gevaar de macrokristallijne agglomeraten van nitrofurantoïne te breken en aldus het optreden van ongewenste effecten in de hand te werken." Over welke ongewenste effecten zou het hier dan gaan? Zelf veronderstel ik dat het om nitrofurantoine gaat van een bepaalde deeltjesgrootte die de biologische beschikbaarheid beïnvloedt. Is het dan niet beter dat de deeltjes goed verdeeld worden in de suspensie. Dit kan alleen maar de homogeniteit en doseer-correctheid van het actief bestanddeel ten goede komen toch? Fungeert glycerol hier als bevochtiger voor de deeltjes? Zou deze suspensie ook met xanthaangom ipv met Avicel kunnen gemaakt worden? Heeft u dan een voorstel? Vindt U het nuttig om bvb 0,5 à 1 mg/ml sucralose als zoetstof toe te voegen?

Antwoord

Het is gekend dat nitrofurantoïne maaglast geeft. Om de oplossnelheid af te remmen worden macrokristallen gebruikt. Er wordt dus een poging ondernomen om de deeltjesgrootte van de kristallen te behouden en ze niet te vermalen.

Glycerine kan worden gebruikt om de Avicel RC 591 te verwrijven alvorens met water te bevochtigen . Het TMF heeft gekozen voor de microkristallijne cellulose + CMC omdat dit een van de beste suspendeermiddelen is gezien het thixotroop karakter van de dispersie. Ik weet niet of een zoetmiddel vereist wordt. Bij mijn weten is sucralose geen vergunde grondstof .