Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

We hebben problemen met volgende bereiding: metronidazole 1 g melkzuur 1.5 g eucerine cum aqua (25%) ad 100 g


Na bereiding, doe ik de zalf 3 maal door de zalfmolen en telkens komt patiënt enkele dagen later terug doordat er zich naaldjes gevormd hebben in de crème, die vervolgens weg gaan door de zalfmolen te gebruiken.

Antwoord

Het is duidelijk dat het hier gaat om een oplosbaarheidsprobleem. Melkzuur wordt toegevoegd om de oplosbaarheid van metronidazole te verhogen door zoutvorming. Maar de oplosbaarheid van het lactaat is nergens terug te vinden. In elk geval wordt de concentratie vrij hoog met slechts 25 g water in de crème. Daarom stel ik voor het watergehalte op 40% te brengen. Mocht de W/O crème toch instabiel lijken, dan kun je steeds 1 g Arlacel of Span toevoegen.