Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Zetpillen met nitrofurantoine


Een baby moet preventief gedurende een jaar nitrofurantoine 20mg innemen, maar oraal stelt zich een probleem. Is het mogelijk om nitrofurantoine in suppo vorm te maken? Is er voldoende rectale opname om een toediening onder de vorm van een zetpil te overwegen. Indien onvoldoende opname zal er waarschijnlijk een dosis aanpassing nodig zijn?

Antwoord

In de literatuur zijn een aantal publicaties over de rectale toediening van nitrofurantoine. Maar deze zijn zeer oud zodat ze electronisch niet beschikbaar zijn.
Van een artikel kan ik de abstract terugvinden en deze tekst neem ik hierover.
Rectal absorption of nitrofurantoin
Eugene L. Parrott *, Lloyd E. Matheson Jr.
College of Pharmacy, University of Iowa, Iowa City, IA 52242

The absorption in humans of nitrofurantoin from seven suppository bases was studied using urinary excretion measurements. Rectal absorption was poorer than GI absorption. The administration of 400 mg of nitrofurantoin in a polyethylene glycol-polysorbate 80 suppository base and in a polyethylene glycol-silica suppository base provided an adequate urinary concentration of nitrofurantoin. Persons who cannot tolerate orally administered nitrofurantoin due to gastric upset could receive nitrofurantoin therapy rectally.

Blijkbaar is dus de rectale absorptie minder goed als de orale, zodat een dosisverhoging kan worden voorzien. Dus bv 30mg ipv 20mg.

Als zetpilmassa wordt gewezen in de richting van een PEG basis met toevoeging van bv polysorbaaat 80 (1%). Je zou ook kunnen proberen met Suppocire AS2X , die een zetpilmassa is, die Tween 80 bevat, en voorgeschreven wordt bij moeilijke absorptie.

Om af te sluiten lijkt het aanbevelenswaardig de urinaire concentraties aan nitrofurantoine te bepalen of via een andere eventueel bacteriologische techniek de werkzaamheid van de toegediende zetpillen te bepalen. Is deze onvoldoende dan kan een verdere aanpassing van de dosis gebeuren.