Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 19 juni 2017

Zou er een reden zijn waarom artsen pregabaline en gabapentine heel vaak in de NIET-gebufferde cetomacrogolcrème voorschrijven i.p.v in de gebufferde?

Op Receptuur-Helpdesk vinden we reeds een antwoord op de vraag hoe gabapentine in een crème moet verwerkt worden. Hierbij wordt de gebufferde cetomacrogolcrème voorgesteld omwille van de stabiliteit van de gabapentine. Toch schrijven artsen gabapentine, en ook pregabaline, heel vaak voor in niet-gebufferde cetomacrogolcrème. Wat zou de reden hiervoor zijn?

Antwoord

In het antwoord op de vraag waar u naar verwijst wordt de nadruk gelegd op de stabiliteit. Beide moleculen zijn amfoteer en de resorptie lijkt niet evident te zijn. Het isoelectrisch punt van de twee moleclen situeert zich rond pH = 7. Gezien de verbindingen dan electrisch neutraal zijn , is een pH = 7 misschien wel aangewezen voor een goede absorptie.  Hoe gemakkelijk of moeilijk men een gebufferde ceomacrogolcrème instelt op pH = 7 met bv NaHCO3 , weet ik niet. In een antwoord op een vroeger gestelde vraag werd dit aangeraden.

Bij een ongebufferde cetomacrogol crème heb je niet de pH van de gebufferde. De pH van de ongebufferde ken ik niet. Maar situeert ze zich rond 7 dan zitten we goed. Zo niet dan kan men proberen met kleine hoeveelheden NAHCO3 ze op 7 in te stellen. 

Als je op de website van Qualenica onder Farmaceutisch Bereiden het formularium opzoekt dat hoort bij de Unguator, dan vind je een eenvoudige modus operandi om cetomacrogolcrème te bereiden.