Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Zwavelsmaak bij carbocysteïne siroop.


Teneinde de smaak te verbeteren, heb ik een nieuwe siroop gemaakt die ik op smaak gebracht met kaneelsiroop, vermits muco-rhinathiol ook dit smaakadditief bevat. Nu was de smaak stukken beter. Na een week kwam de zwavelsmaak weer naar boven, vermoedelijk door de afbraak van het carbocysteïne. Hoe kan dit vermeden worden?

Antwoord

Ik heb in mijn nota's staan 250 à 300 mg NaHCO3 per g carboxycysteine plus 0.1% Na2EDTA. De pH moet liggen tussen 4 en 7 liever 4 à 5 dan 7. Er wordt ook gesproken van bewaren in de ijskast? Ik weet niet of dit absoluut noodzakelijk is. Een grote boosdoener schijnen metalen te zijn. En vermoedelijk ook zuurstof. Ik weet niet of er in Siroxyl ook zoveel water in voorkomt. Misschien komt er hoofdzakelijk siroop in voor?