Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Een loco-vervanging van VOLUMEN?


Wij willen we een bereiding maken met locust bean gum (LBG) 0.2% en sorbitol 2% w/v. Heeft iemand hier ervaring mee qua formule, stabiliteit en eventuele smaakcorrigens? Waar bestellen jullie LBG?

Antwoord

VOLUMEN bevat 0.2% LBG en 2.5% mannitol. Mannitol onderscheidt zich toch van sorbitol wegens zijn hogere hygroscopische eigenschappen. Ik vermoed dat mannitol ook meer en sterker water bindt. Het is beschikbaar als grondstof op de Belgische markt. Daarentegen is LBG als geregistreerde grondstof niet beschikbaar. Het polymeer dat er het dichtst bijstaat is guar gom. Er is enkel een verschil in de verhouding galactose tot mannose. Het enige probleem is de concentratie vinden, die equivalent is met 0.2% LBG. Daar ik vermoed dat jullie geen VOLUMEN in voorraad hebben raad ik u aan een monster LBG aan te vragen bij Cargill Europe BVBA, Bedrijvenlaan 9, B-2800 Mechelen, Tel: +32 (0)15 400 411. De producent van VOLUMEN stelt dat de viscositeit gemiddeld 130 mPa.s zou moeten bedragen, gemeten met het Brookfield-apparaat (LVF 1; 30). Ik denk dat jullie een dergelijk apparaat niet bezitten. Er zijn twee oplossingen mogelijk:
  1. beroep doen op het laboratorium van prof. De Meester (Faculteit Farmacie, UGent) en vragen dat zij de metingen zouden doen.
  2. de uitlooptijd uit een pipet van een bepaald volume (10 of 20 ml) oplossing meten. Deze methode is een alternatief maar elk alternatief is minder goed.
In het merkproduct komt ook nog BaSO4 0.1% voor met een deeltjesgrootte maximaal 10 micrometer. Ook zeker niet gemakkelijk te vinden. Maar misschien kunnen de radiologen zich uit de nood helpen via een andere specialiteit, die dergelijk BaSO4 bevat. Op gebied van stabiliteit is er geen probleem met uitzondering van de microbiologische. Want een goede voedingsbodem zal die oplossing wel zijn ! Buiten het gebruik van vers gekookt water kunnen ook bewaarmiddelen worden toegevoegd. Het is ook mogelijk een korte bewaar- en gebruikstermijn op te leggen. Is er smaakverbetering nodig dan zal je beroep moeten doen op de aroma's die je kan aankopen.