Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Hoe de smaak van een carboxycysteïne siroop verbeteren en ver- of ontkleuring verhinderen ?

Carbocisteïne 7.5g Natriumbicarbonaat 3.75g tot 5g Alcohol 7.5g Tolubalsemsiroop 75g , conserverend water ad 150 ml
Teneinde de smaak te verbeteren, heb ik een nieuwe siroop gemaakt die ik op smaak bracht met kaneelsiroop, vermits muco-rhinathiol ook dit smaakadditief bevat. Nu was de smaak beter. Na een week kwam de zwavelsmaak echter weer naar boven, vermoedelijk door de afbraak van het carbocysteïne. Hoe kan dit vermeden worden?

Antwoord

Ik heb in mijn nota's staan 250 mg (of ietske meer) NaHCO3 per g carboxycysteine plus 0.1% Na2EDTA. De pH moet liggen tussen 4 en 7 liever 4 à 5 dan 7. Er wordt ook gesproken van bewaren in de ijskast? Ik weet niet of dit absoluut noodzakelijk is. Een grote boosdoener schijnen metalen te zijn. En waarschijnlijk ook zuurstof. Ik weet niet of er in Siroxyl ook zoveel water in voorkomt. Misschien is alles siroop ????? 

Er wordt ook gewezen op een mogelijke ver- of ontkleuring van de siroop. Een toevoeging van 0,1 / Nametabisulfiet is misschien aangewezen. Er moet echter aandacht besteed worden aan het behoud van het goede pH gebied !