Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Hoe kunnen we neerslag vermijden in volgende oplossing? Salicylzuur 6 g Boorzuur 8 g Isopropanol 120 ml Water tot 200 ml

Antwoord

De oplosbaarheden van salicylzuur zijn de volgende: 1 g in 460 ml water en 1 g in 4 in alcohol. Boorzuur is oplosbaar 1 op 18 ml water of ethanol; 1 op 3 in kokend water; oplosbaarheid in isopropanol is niet terug te vinden.
Indien we geen verschil in oplosbaarheid tussen ethanol en isopropanol aannemen dan is voor 8 g boorzuur 144 ml water of alcohol nodig. Uiteraard blijft de vraag naar de onderlinge beïnvloeding van de twee producten op hun oplosbaarheid onderling. Een eerste poging toonde aan dat na 1 dag bewaren in de oplosing een neerslag ontstond, die vermoedelijk bestaat uit boorzuur. Dit zette ons aan de verhouding isopropanol/water lichtjes te wijzigen door de hoeveelheid isopropanol te reduceren tot 100 ml. Onder deze omstandigheden bleef de oplossing helder bij bewaren.
Voor de bereiding kunnen we als volgt te werk gaan: breng 100 ml kokend water in een fles en los op 8 g boorzuur. Na afkoelen tot een temperatuur van ongeveer 70 °C voeg toe 120 ml isopropanol waarin 6 g salicylzuur zijn opgelost. Sluit de fles en meng voorzichtjes. Laat afkoelen.