Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 14 augustus 2014

Ontkleuring methadonsiroop 4 mg/mL - bevat kunstmatig frambozenaroma

De methadonsiroop die we altijd volgens dezelfde samenstelling en op dezelfde bereidingswijze hebben klaargemaakt, ontkleurt sinds kort na enkele uren van donkerroze, vanwege het toevoegen van kunstmatig frambozenaroma, naar kleurloos. De kleurverandering geeft vermoedelijk een zekere instabiliteit aan, maar we weten niet waar die vandaan kan komen. De siroop wordt steeds bewaard in een bruine fles van 300 mL op een droge, donkere plaats bij kamertemperatuur. De bereidingswijze veranderen helpt niet, en de smaak is volgens de patiënten hetzelfde gebleven. De pH van de siroop is 5 à 6. Het gebruikte protocol verloopt als volgt: - Methadonhydrochloride afwegen 1,2 g - Oplossen in weinig gedistilleerd water 20 mL - Geconserveerde suikersiroop toevoegen 150 mL - Aroma van frambozenfantasie toevoegen 2,25 g - Aanlengen met gedistilleerd water ad 300 mL

Antwoord

er kan weinig hulp geboden worden om uw probleem op te lossen. De artificiële aroma's zijn complexe mengsels met uiteraard één of meerdere kleurstoffen, die niet dezelfde eigenschappen bezitten als de natuurlijke. Het aantal aroma's dat in de lijst van de vergoedbare grondstoffen voorkomt is zeer beperkt. En een overschakeling op een andere smaak zal bij de patiënt mogelijk achterdocht verwekken maar een goede voorlichting kan veel verhelpen. Misschien toch maar eens banaanaroma proiberen ?